lauantai 11. lokakuuta 2014

Seadrill katsaus

Kirjoitin 13.9.2014 viimeisimmästä osakeostostani, Seadrillistä. Luokittelin tällöin osakkeen hyvin korkeariskiseksi ja tällä päivämäärällä voin sanoa riskin toteutuneen. Ensimmäinen ostoeräni oli pieni, joten kurssilaskua on katsottu tähän mennessä pienen tyytyväisyyden tunteen kanssa.

Alla on Seadrillin viiden vuoden kurssikäyrä Oslon listatusta arvopaperista:

Lähde: Nordnet

Jostain syystä kuvaaja näyttää noteerausta 158,70 NOK, vaikka perjantain viimeisin kauppa toteutui hintaan 148,00 NOK. Kurssi on laskenut huipuista jo reilusti, mutta tätä mittaria ei kannata käyttää oston perusteena. Viimeksi osake on kuitenkin ollut näillä tasoilla vuonna 2010 ja hetken vuoden 2011 puolella.

Brent-öljyn hinta on kehittynyt puolestaan seuraavasti:


Lähde: Nasdaq

Öljyn hinnan noustessa erityisesti Deepwater ja Ultra Deepwater-poraukset ovat olleet kannattavampia ja näin ollen paisuttaneet Seadrillin tilauskirjaa. Hinta on kuvaajan mukaan laskenutkin nyt poikkeuksellisen paljon verrattuna vuonna 2012 ja 2013 tapahtuneisiin pudotuksiin.

Raakaöljyn kulutus on kuitenkin pysynyt loivalla kasvu-uralla ja kehittyvät maat tulevat vielä tukemaan kulutuksen kasvua, kunnes seuraava teknologia tulee korvaamaan öljyn käyttöä.

Lähde: eia.gov

Tästä päästäänkin takaisin itse osakkeeseen. Onko osake ollut arvoansa, kun se on jatkuvasti treidannut alle 5 P/E luvulla ja maksanut yli 10 prosentin osinkotuottoa suhteessa ostohintaansa? Eivätkö markkinat ole olleet tehokkaat edes Amerikassa?

Osakkeen kurssilasku on ollut shokki varmasti usealle. Usein spekulatiiviset sijoittajat pyrkivät hyödyntämään markkinan tilapäiset paniikit myymällä osaketta lyhyeksi. Onhan kyseessä nyt kuitenkin yritys, jonka elinkaari on siirtyämässä hiljalleen ehtoopuolelle johtuen teknologisesta kehityksestä.

Vaikka osake on punoittanut nyt muutaman kuukauden ajan ja laskun kulmakerroin on ollut pelottavaa katsottavaa, ei osake kuitenkaan ole tällä hetkellä eniten lyhyeksi myyty tämän vuoden osalta.


Tilastosta puuttuvat viimeisimmät 11 päivää, jolloin kurssilasku on ollut vieläkin todella vahvaa, joten vasta seuraavassa tilastossa tietäisi tilanteen tarkemmin.

On myös mielenkiintoista, että yritys ei ole antanut mitään tiedotetta tai lausuntoa liittyen Venäjän pakotteisiin. Arktinen alue vetäisi parhaimillaan useita aluksia.

Jatkan Seadrillin seuraamista ja tulen ostamaan osaketta lisää, kunhan arvonlasku alkaa tasaantumaan. Nykytilanteessa rajahinnan määrittäminen on haastavaa, koska kassani ei ole rajaton tällä hetkellä. Mielestäni tällä hetkellä osakkeeseen on hinnoiteltu melko täysin seuraavia riskejä:

- Arktisen alueen sopimusten viivästyminen
- Päivävuokrien lasku uudistuvissa sopimuksissa (öljyn hinnan laskun takia)
- Pienennetty osinko (lainojen takaisinmaksu, liikevaihdon supistuminen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti