lauantai 13. syyskuuta 2014

Viimeisin osto: Seadrill

Kesän kuluessa salkkuni on kokenut muutoksia. Siihen on lisätty käteistä sekä uusia osakkeita. Tässä merkinnässä kerron lyheysti viimeisimmästä uudesta ostostani, Seadrillista.

Yritys toimii öljyalalla offshore-lauttojen omistajana vuokraajana. Alla olevassa kuvassa on visualisoituna yrityksen vuokraamia alustyyppejä:

Lähde: Seadrill IR
Seadrill oli osakkeena jälleen yksi poikkeuksellisuus salkussani. Sen toimiala on haastava (operatiivisesti vaikea) ja erittäin herkkä markkinareaktioille sekä sen tulevaisuuden kuva on hämärä johtuen teknologisen kehityksen riskistä.

Seadrillissa houkuttelevaa on kuitenkin tällä hetkellä osinkotuotto. Viimeisimmän osavuosikatsauksen mukaan osinko on turvattu ainakin vuoden 2015 loppuun saakka. Osinko on kasvanut tai ollut yhtäsuuri nyt seitsemän kvartaalin ajan. Yhden taalan taso osaketta kohden on siis luvattu yli vuoden ajaksi. Seadrillin IR:n koostaman laivastoraportin mukaan päivävuokrat ovat korkeatuottoisimmissa aluksissa edelleen nousussa, mutta markkina ja analyytikot ovat epäilleet offshore-toiminnan olevan tulevina vuosina pehmeää. Tämä johtaa varmasti päivävuokrien laskuun ja alhaisempaan tuottoon.

Tämä on näkynyt osakekurssissa. Tein ensimmäisen ostoni viimeisimpänä osavuosikatsauspäivänä, jolloin osake oli parhaimmillaan useiden prosenttien laskussa. Johtuen tulevaisuuden näkymistä on lasku jatkunut edelleen. Jenkeissä noteerattu SDRL on laskenut muuten enemmän kuin Norjan kotimarkkinalistaus. Näkymien lisäksi laskun syynä on ollut Rosneftin joutuminen pakotelistalle. Osavuosikatsauksessa johto odotti vielä Rosneftin kanssa merkittäviä sopimuksia.

Kilpailijoihin nähden SDRL on kuitenkin tulevaisuudennäkymistä huolimatta houkuttevin vaihtoehto. Sen laivasto on uusin verrattuna muihin, uusia lauttoja on tulossa ja Seadrill on myös osaomistajana muissa yrityksissä:

Seadrill Partners 51,1%
North Atlantic Drilling 70,4%
Archer Limited 39,9%
Sevan Drilling 50,1%
SapuraKencana Petroleum Bhd. 8,18%Osakkeessa on valtava riski, mutta seuraavien odotusten valossa tulen jatkamaan ostoja kunhan pakotteet ja pehmeät näkymät on täysin hinnoiteltu markkinahintaan.

+ Laivaston elinkaari pidempi verrattuna kilpailijoihin
+ Tilauskirjan varmistama muhkea osinko
+ Suuri kasvollinen omistus (John Fredriksen)

- Suuri velkaisuus (velan suhde pääomaan on kuitenkin laskenut voimakkaasti, korkea verrattuna kilpailijoihin)
- (+) Osinko verotetaan Suomessa ansiotulona

Onko seuraajilla ollut kiinnostusta offshore-yrityksiin?

2 kommenttia:

  1. Luovuin ainakin toistaiseksi ja panin laitaan.
    Liian hapokasta. Osto laskevaan kurssiin edellyttäisi rajatonta kassaa ja sitä ei ole.

    VastaaPoista
  2. Sitä se on tosiaan ollut. Itse en vielä polttanut näppejäni tämän kanssa kohtuullisen pienen painotuksen takia, joten odottavalla linjalla ollaan.

    VastaaPoista