lauantai 13. syyskuuta 2014

Olemmeko välttyneet pahimmalta?

Viime kirjoituksesta on vierähtänyt Ukrainan kriisin aikajänteellä katsottuna jo tovi, sillä EU ja Venäjä ovat ampuneet toisiaan pakotteilla ja vastapakoitteilla sekä ukrainalaiset sotilaat ja separatistit vastavuoroisesti toisiaan kovilla panoksilla.

Aseet saatiin kuitenkin laskettua ja tulitauko vaikuttaa pitäneen suhteellisen hyvin. Pakotteet ovat olleet varmasti suuressa roolissa tilanteen ratkeamisen suhteen.Silti eilen EU julkaisi vielä lisää pakotteita, jotka koskivat tärkeimmiltä osin Venäjän energiajättejä, kuten Rosneftia, Transneftia ja Gazprom Neftia. Myös sotilasteollisuuden aloilta yrityksiä asetettiin pakotelistalle. Yksityishenkilöistä listalle "pääsi" poliitikoita, joiden katsotaan olleen mukana päätöksenteossa joukkojen siirtämisestä Ukrainaan.

Voidaanko sanoa, että kriisi on aloittanut vaiheen, jossa se ei enää aktiivisia ärsykkeitä kummaltakaan taholta? Tulitauon pitäessä ja separatistien vetäytyessä pakotteita aletaan keventämään ja niiltä osin viennin ja tuonnin olettaisi piristyvän.

Tilanteen kehittymiselle voidaan kehittää useita skenaarioita. Kuluva tulitauko voi olla vain hengenveto ennen suurempaa hyökkäystä ja uusien maa-alueiden valtaamista. Jos kuitenkin oletetaan, että Venäjä on hyökkäysten taustalla, on sille ollut strategisesti järkevää olla ottamatta vastuuta joukkojen käskyttämisestä ja varustehuollosta. Pakotteiden voidaan katsoa olleen tehokkaita, koska Venäjä ei myöntänyt olevansa hyökkysten takana. Näin ollen Putinin ei tarvitse ainakaan suoraan myöntää vetävänsä omia joukkojansa Ukrainasta - ja näyttäen samalla heikolta epäonnistuneen valtausyrityksen ohella. Krimillä tämä tosin onnistui.

Vielä on vaikeaa arvioida, miten voimassaolevat pakotteet tulevat vaikuttamaan kauppasuhteisiin tulevaisuudessa. Talouspakotteet voivat erityisesti vientikieltojen takia jopa kehittää suljetun maan teollisuudenaloja ja sen omaa tuotantoa. Mikäli tilanne rauhoittuu pysyvästi (ainakin seuraavaksi pariksi vuodeksi), saattaa Venäjän tuonti laskea siitäkin huolimatta, etteivät pakotteet olisi enää edes voimassa. Se riippuu pitkälti siitä, kuinka syvästi Venäjä tulee uhriutumaan siihen kohdistuneista "väärinsyytöksistä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti