tiistai 4. helmikuuta 2014

Fortum 4.2.2013 tulos

Sieltä se nyt tuli, vuoden 2013 tilinpäätös. Mieluisa yllätys oli Venäjä ja tietysti osinko. Kesällä odotin toiveikkaana osingon korotusta 10 prosentilla Russia segmentin ansiosta. Sellainen myös saatiin. Keväällä Fortum maksaa 1,10 euron osingon osaketta kohden. Julkaistujen lukujen perusteella idän toiminnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja toivottua tulostasoa aletaan lähestymään hyvää vauhtia, tämä tuo hyvää tukea ja kasvua yrityksen liiketoiminnalle.

Tässä kirjoituksessa en tule tarkastelemaan lukuja sen tarkemmin, mutta haluan esittää mielestäni muutaman tärkeän huomion:

- Venäjän liiketoiminnot ovat hyvin käynnissä

- Kuula toteaa tavoitteeksi vakaan, kestävän ja aikaa myöden kasvavan osingon maksamisen.

- Suojaukset joulukuussa 2013 olleet 60 % hintaan 43,00 euroa/ MWh

- Säästöohjelma puolivälissä

- Vesituotanto historiallisen pieni, ilmasto on ollut lämmin. Tästä huolimatta Fortum pystyy kohtuulliseen tulokseen, koska on suojannut tuotantoansa. Kun päästään korkeampaan vesituotantoon ja ilmaston kausittainen vaihtelu aiheuttaa viileämmän talven, on matalan kulutason omaava Fortum todellinen kruunujalokivi. Tällöin mahdollinen sähkön hinnan laskun pitäisi kompensoitua yhtiön tuloksentekokykyyn nähden.

Tämä kirjoitus ei ole osto- tai myyntisuositus. Omistan Fortumin osakkeita.

2 kommenttia:

 1. Tuo vesituotannon vaikutus tulokseen on "todella suuri". 2013 vesivoima tuotanto oli 18,1 TWh, kun se esim. viime vuonna oli 25,2 TWh. Jos oletetaan, että normaali vesivoimatuotanto on vaikka näiden keskiarvo = 21,65 TWh, niin tuloja jäi saamatta 3,55 TWh vastaava määrä. Tämä on 40 €/MWh sähkönhinnalla yhteensä 142 miljoonaa euroa. Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli tänä vuonna 1607 miljoonaa euroa, johon vesivoiman vaikutus on lähes 10 prossaa.

  Pitkällä aikavälillä vesivoimatuotannon kaltaiset muutokset tulevat tasoittumaan ja venäjän toimintojen alkaessa tuottaa Fortumilla on helposti rahkeita kahden miljardin tulokseen, joka vastaa lähes 20 % ROE:ta. Tällä hetkellä yhtiö kuitenkin hinnoitellaan P/B luvulla 1,4 vaikka oikea arvostus on mielestäni noin P/B = 1,9 - 2,2.

  Itse pitelen tätä salkussani suurella painolla ja aion keventää, arvostuksen korjaantuessa noin P/B=2 tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Lisäksi vesivoiman päästöttömyys on hyvä kilpailuetu Fortumille. Vuoden 2012 luvuilla 93% Fortumin Euroopan tuotannosta on CO2-vapaata. Päästöoikeuksien hinnoissa ollaan nähty viime aikoina nousua, (jota tullaan näkemään todennäköisesti vielä jatkossakin) joten niiden myynnistä tullaan hyötymään kasvavissa määrin tällä tilikaudella.

   Poista